در یادداشت عضو شورای عالی بسیج اساتید استان اصفهان مطرح شد:

۹ کژتابی رایج در مساله حجاب در ایران امروز

عضو شورای عالی بسیج اساتید استان اصفهان در یادداشتی به «۹ کژتابی رایج در مساله حجاب در ایران امروز» اشاره کرده است.

به گزارش دفتر رسانه و ارتباطات نهضت استادی بسیج اصفهان، حسین مطیع عضو شورای عالی بسیج اساتید استان اصفهان در یادداشتی  به «۹ کژتابی رایج در مساله حجاب در ایران امروز» اشاره کرده است.

 

در این یادداشت آمده است:

بسم الله الرحمن الرحیم

در شناخت درست مساله حجاب یا بهتر بگوییم «بحران حجاب» در ایران کنونی چندین مغالطه یا کژتابی رخ می‌دهد که باعث می‌شود مساله به درستی فهم نگردد.

و طبیعی است که وقتی صورت مساله درست فهمیده نشود، یا علت‌های اصلی شناسایی نشوند، نمی‌توان به حل آن امیدوار بود.

به طور خلاصه این موارد عبارتنداز:

۱-وقتی از دغدغه مندان مساله حجاب، علت بی‌حجابی سوال می‌شود معمولا ادله‌ای مثل جهل بی حجاب‌ها به حکم شرعی و ندانستن مساله فقهی انرا عنوان می‌کنند و گمان می‌کنند که علت عمده بی‌حجابی‌ها، مطلع نبودن از دستور خداست. بعضی دیگر لجبازی افراد بی‌حجاب به خاطر برخوردهای تند و افراطی عده‌ای در اول انقلاب را دلیل اصلی آن می‌دانند. (غافل از آنکه بیشتر کسانی که الان مشکل  حجاب دارند متولدین دهه ۶۰، ۷۰ و ۸۰ هستند) و عده‌ای نبودن لباس مناسب (مانتوی جلوبسته و بلند یا چادر ارزان) را دلیل اصلی بی‌حجابی می‌دانند، حال آنکه طبق آمار دقیق این سه مورد مشهور، از کمترین درصد بهره‌مند هستند و به هیچ وجه علت اصلی نمی‌باشند.

۲- در بعضی سخنرانی‌ها و جلسات می‌شنویم که بعداز شهید مطهری (ره) دیگر کتاب خوبی در مساله حجاب چاپ نشده که متاسفانه این سخن ناشی از جهل گوینده به پژوهش‌ها و تحقیقات خوب منتشر شده در این مساله است،؛ کتب   خوب آقایانی مثل زیبایی نژاد، عباس رجبی وغلامی …

هر چند متاسفانه کتب ضعیف و تکراری در این مساله زیاد به دست نشر سپرده شده است.

۳-  از دیگر کژتابی‌های مشهور، مقایسه افراد بی‌حجاب با خانم‌های روستایی یا عشایری است که از قدیم الایام بخشی از حجاب خود را رعایت نمی‌کردند. این قیاس مع الفارق‌، ناشی از عدم فهم موضوع بی‌حجابی است که پدیده‌ای «مدرن » و شهری است. و  از طبقه متوسط جدید بعداز مشروطه شروع می‌شود و کم کم به کل اقشار تسری پیدا کرده و در حقیقت باید آنرا دنباله سیل برهنگی جهانی دانست که پس لرزه‌های آن تا این حد به کشور ما وارد شده است.بی‌شک بزرگترین مروج جهانی‌ این برهنگی رسانه‌های غربی بالاخص سینمای هالیوود می‌باشد.

۴- حجاب فقط حق الناس نیست، بلکه حق الله هم  هست، با این حساب اگر زنی مایل به بی‌حجابی بود، پدر و همسر او هم راضی بودند محیطی هم که در آن زندگی می‌کند همه راضی بودند! باز هم مجوز بی‌حجابی نیست، چون در صورت چنین فرضی باز حق الله باقی مانده و خدا هنوز راضی نشده است! از همین جا می‌توان دریافت علت حجاب زن، فقط گناه نکردن مردان نیست!

۵- در روایات وارد شده «که فرزندان خود را به غیر آداب زمانتان تربیت کنید»

بعضی افراد این حدیث را چنین فهم کرده‌اند که یعنی آنها را آزاد و رها بگذارید، در هیچ کار آنها دخالت نکنید، بگذارید خودشان تصمیم بگیرند، حتی آنها را راهنمایی هم نکنید! این کج فهمی از آن حدیث شریف است، آن حدیث فقط به آداب اشاره می‌کند نه به اصول و قواعد تربیت.

۶- بعضی برای حل مشکل حجاب به سراغ  افراد بی‌حجاب رفته و علت آنرا ازخود آنها  سوال می‌کنند‌؛ این روش هر چندگاهی به صواب نزدیک می‌شود ولی به دو دلیل جامع و کامل نیست؛ اولا: این روش تحقیق، علمی نیست و علت واقعی بد پوششی را نشان نمی‌دهد بلکه بیشتر عوامل احساسی را معرفی می‌کند. ثانیا: میزان صداقت مخاطبین در این نظرسنجی مشخص نیست و ای بسا افراد با محدودیته‌ایی مثل خجالت، ترس یا تعصب جواب بدهند که نشاندهنده نظر واقعی آنها نیست.

۷- در کشور ما ۲۶ نهاد متولی حل مساله حجاب هستند، از همین جا می‌توان فهمید که مساله حجاب حل نخواهد شد، بلکه همانطور که تاکنون شاهد بوده‌ایم هر یک به دیگری حواله داده و از زیربار مسئولیت خود شانه خالی کرده‌اند. راه حل این مسئولیت گریزی تقسیم تخصصی وظایف زیر نظر یک مرجع پرسشگر می‌باشد.

۸- اکثر جلسات گفتگو ، نوشته‌ها و حتی سمینارهایی که در باره حجاب برگزار می‌شود به دردودل و عقده گشایی افراد دردمند و دلسوز می‌گذرد و کمتر به راه حل کاربردی و قابل اجرا پرداخته می‌شود، پیشنهاد مشخص نویسنده تفکیک این دو برنامه از یکدیگر است، تا افراد در مرحله اول دردودل کرده و نگرانی‌های خود را بروز بدهند و در گام دوم که مهم‌تر است راهکارهای عملی برای حل مشکل ارائه دهند.

۹- کژتابی دیگر،  دادن  وزن کم به مساله حجاب در فرهنگ قرآن و روایات است ؛در جمع ۳ آیه و ۲۰ حدیث بیشتر درباره حجاب وارد نشده است، حال آنکه در بعضی از موارد مثل دروغ، غیبت، شرک، ربا، حسد و … صدها حدیث و ایه آمده است.

آیا این توجه بیش از حد و افراطی ما به مساله  حجاب را نشان نمی‌دهد؟!

در پاسخ باید گفت حجاب مساله اصلی آن روزگار نبود و این بحران جهان مدرن است، خانم‌های حجاز به طور طبیعی جلباب و  خمار         داشتند و تاکید قرآن فقط به استفاده درست از آن بود، پس این را با برهنگی جدید مشهود در رسانه ها و جوامع مدرن و شبه مدرن امروزی نمی‌توان مقایسه کرد.

یکی از وظایف مجتهد تشخیص همین اولویت‌هاست همانطور که آیت ا… مکارم شیرازی می‌فرمایند:

امروز حجاب پرچم اسلام است.

والسلام

حسین مطیع

۲۰/۲/۱۴۰۱