حسین مطیع در همایش «تکنولوژی و فرهنگ»؛

در دنیای مدرن اسراف مذموم نیست/ تشویق به مصرف‌گرایی

معاون تبیین و گفتمان سازی سازمان بسیج اساتید استان اصفهان گفت: در سبک زندگی فناورانه اسراف یک لذت مذموم نیست، این سبک نیاز به تولید انبوه دارد و به دلیل هزینه بالای فناوری باید تولید بالا داشته باشد و مصرف کننده نیز با خرید مصرف خود را افزایش دهد بنابراین صرفه‌جویی‌ معنی نخواهد داشت.

به گزارش دفتر رسانه و ارتباطات نهضت استادی بسیج اصفهان به نقل از ایسنا؛ حسین مطیع، امروز در همایش «تکنولوژی و فرهنگ تاملات فرهنگی انتقادی با رویکرد فلسفی – تاریخی» که در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد، اظهار کرد: با ایجاد فناوری به صورت پارادایم سبک زندگی فناورانه شکل خواهد گرفت، افراد نه با یک گذر منطقی بلکه با گذر روان شناختی سبک زندگی خود را تغییر دادند که نمونه آن را در ساخت بوستان‌ها می‌توان مشاهده کرد که جایگزینی برای طبیعت واقعی شدند.

معاون تبیین و گفتمان سازی سازمان بسیج اساتید استان اصفهان با بیان اینکه سه تعریف از فناوری وجود دارد، تصریح کرد: برخی  فناوری را ابراز می دانند و کسانی دیگر نیز فناوری را علم به کارگیری از ابزار می‌دانند و تعریف سوم فقط مربوط به ماشین آلات و مصنوعات نیست؛ بلکه مراد از آن مجموعه ابراز و برنامه برای خدمات دهی است و دارای مهندسی طرح است.

وی افزود: فناوری مکانیک ادامه حواس و اندام‌هاست؛ اما فناوری الکترونیکی برگرفته از خیال است، گویی انسان با تکنولوژی ادای انتزاعی بودن را درمی‌آورد و رابطه بین عالم خیال و واقعیت است.

به گفته وی، فناوری با هنر آمیخته است و در فضای الکترونیکی در حال پیوند دوباره است.

مطیع با اشاره به تفاوت سبک زندگی فناورانه با زندگی سنتی بیان کرد: در سبک زندگی فناورانه اسراف یک لذت مذموم نیست، این سبک نیاز به  تولید انبوه دارد و به دلیل هزینه بالای فناوری باید تولید بالا داشته باشد و مصرف کننده نیز با خرید مصرف خود را افزایش دهد؛ بنابراین صرفه‌جویی‌ معنی نخواهد داشت.

این استاد دانشگاه بیان کرد: مد نیز در راستای همین دنیای مدرن است؛ به طوری که با تعریف یک موضوع واحد علاوه بر افزایش مصرف مردم را در وارد رقابت برای مصرف بیشتر و چشم و هم چشمی سوق می دهد.

وی ادامه داد: در گذشته مد در یک بازه بلندمدت ۱۰ سال تعریف می شد؛ اما با گذر زمان این مدت زمانی به یک سال کاهش یافت و حتی شاید به یک فصل هم برسد به همین دلیل بسیاری از کالاها بلااستفاده می شوند آن هم به خاطر اینکه از مد رفتند.

مطیع با بیان اینکه استراحت و تفریح نیز تغییراتی داشته است، بیان کرد: در گذشته مردم به استراحت نیاز داشتند؛ اما این تفریحات به طور یکجا با محل کار و زندگی ادغام می شد؛ اما در حال حاضر زمان تفریح کاملا مستقل ایجاد شده و برای آن تجهیزاتی مجزا در نظر گرفته شده است.

معاون تبیین و گفتمان سازی سازمان بسیج اساتید استان اصفهان عنوان کرد: میل انسان برای تفریح با تنوع فراوان همراه است. انسان های مرفه به صورت فیزیکی وارد فضای فراغت می‌شوند؛ اما انسان های کم بضاعت به دلیل کمبود درآمد مجبور به گذراندن وقت در محیط مجازی هستند.

وی تصریح کرد: در جهان مدرن دیگر کمک کردن به نیازمندان اولویت ندارد و اگر کمکی نیز صورت می‌گیرد در مقابل دوربین خواهد بود، علاوه بر این بحث خساست نیز در خصوص فقرا مطرح می‌شود.

مطیع عنوان کرد: سرکشی و طغیان غرایز نیز در زندگی مدرن شکل گرفته و در اندیشه مدرن کنترل غرایز جایگاهی ندارد و اولین خروجی آن در پوشش و تلاش برای بدنمایی خود را نشان می‌دهد.

معاون تبیین و گفتمان سازی سازمان بسیج اساتید استان اصفهان تصریح کرد: در غرب از زنان برای تبلیغ کالا استفاده کردند و به تدریج حریم خصوصی کمرنگ شد و از همه مهم‌تر بنیان خانواده رو به نابودی قرار گرفت.

مطیع افزود: توحش و خشونت در جهان مدرن تشویق می شود، این خشونت در بازی و فیلم‌های سینمایی نشان داده می شود و در دنیای واقعی مانند حمله به عراق، ویتنام و سوریه اجرا می‌شود، به طور مثال نوه ملکه انگلیس با سوار شدن بر هواپیما جنگی غیرنظامی‌های کشور افغانستان را بمباران می‌کرد و زمانی که از او پرسیدند نگران عواقب رفتار خود نیست؟ نوه ملکه انگلستان پاسخ داد من از یک خانواده پرقدرتم و شما نمی توانید من را مجازات کنید.

این استاد دانشگاه عنوان کرد: افزایش اعتیاد نیز از شکل‌های زندگی مدرن است؛ با وجود زیان‌های فراوان مواد مخدر و سیگار اما توصیه‌ها این سبک زندگی به شادی زودگذر است، علاوه بر مواد مخدر از خودبیگانگی از دیگر اشکال زندگی مدرن است.

وی افزود: هیچ فناوری برای خانواده ساخته نشده و فناوری فردگراست، در این فناوری به افزایش ارتباطات و شکل‌گیری هویت هیچ توجهی نمی شود و اغلب افراد مدرن دچار ضدیت با خانواده شدند.

مطیع بیان کرد: جهانی شدن و تسهیل سبک زندگی از دستاوردهای مثبت زندگی مدرن است؛ اما باید تمام ابعاد موجود در این بخش را مورد بررسی قرار داد.

انتهای پیام