رئیس مرکز فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)در شهرمجلسی:

۱۲سال تلاش محققان تا رسیدن به اولین بذر هیبرید صیفی‌جات/تا الان تامین‌۱۰‌درصد نیاز داخل محقق شده است

رئیس مرکز فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)در شهرمجلسی با بیان این که تولید و تامین بذر از موضوعات استراتژیک قلمداد می‌شود؛ گفت: رسیدن به اولین بذر هیبرید صیفی‌جات که یکی از محصولات تکنولوژی برتر (High Technology) است با ۱۲سال تلاش پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) محقق شد؛ از سال ۱۳۹۹ تولید انبوه در مرکز شهر مجلسی در سطح ۱۰ هکتار آغاز و الان توانایی تامین نزدیک‌۱۰‌درصد نیاز داخل محقق شده است مضافا اینکه صادرات هم داریم و قیمت بسیار پایین‌تر از مشابه خارجی و با کیفیتی قابل رقابت با نمونه وارداتی به بازار عرضه می‌شود.

به گزارش دفتر رسانه و ارتباطات نهضت استادی بسیج اصفهان، مجتبی عابدزاده زواره رئیس مرکز فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)در شهرمجلسی در ابتدا ضرورت و اهمیت دستیابی به این دستاورد را از جنبه‌های مختلف مورد اشاره قرار داد و گفت: در بحث دستیابی به دانش و تکنولوژی تولید «بذر هیبرید صیفی‌جات» یکی از اولین موضوعات امنیت غذایی است؛ از این جهت که  می‌توان گفت بذر مهمترین نهاده برای تولیدات گلخانه‌ای است و تولید داخلی آن می‌تواند کمک بزرگی به امنیت غذایی باشد؛ از طرفی  تلاش برای خود کفایی در تولید بذرهای مورد نیاز مانع خروج ارز از کشور خواهد شد.

این استاد بسیجی افزود: علاوه براینها دست‌یابی به این دانش و تکنولوژی ما را قادر می‌سازد تا  تولید بذرهایی با کیفیت بالا و سازگار با شرایط آب و هوایی ایران را داشته باشیم.

رئیس مرکز فناوری شهرمجلسی گفت: الان به این توانمندی رسیده‌ایم و تولید «بذر هیبرید صیفی‌جات» ما با قیمت بسیار پایین‌تر از مشابه خارجی و با کیفیتی قابل رقابت با نمونه وارداتی به بازار عرضه می‌شود.

عابدزاده در خصوص این که محصول نهایی از نظر دانشی و تکنولوژی در چه سطحی قرار دارد و چه کشورهایی دارنده این دانش یا تکنولوژی هستند؛ گفت: این محصول یکی از محصولات تکنولوژی برتر (High Technology) تلقی می‌شود و نکته مهم این که چند شرکت چندملیتی محدود، عمده بذر دنیا را تامین می‌نمایند.

رئیس مرکز فناوری شهرمجلسی با بیان این که در گذشته تمام «بذر هیبرید صیفی‌جات» از خارج از کشور تامین می‌شد؛  ارزبری بالا و برخی موانع و مشکلات برای واردات این بذر و  بویژه امنیت غذایی مطرح بود جهت حل این مسئله کار تحقیق جدی از حدود ۱۳۸۹در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) آغاز شد و با دستابی به دانش و تکنولوژی تولید بذر؛ مرکز مجلسی از سال ۱۳۹۹ برای تولید انبوه آغاز به کار کرده است.

وی با تصریح این که هنوز هم بالای ۸۰ درصد نیاز کشور به بذر صیفی‌جات از خارج وارد می شود؛ گفت: الان بذر فلفل دلمه‌ای رنگی، خیار و گوجه برای گلخانه تولید می‌کنیم و بذر ملون و خیار برای فضای باز تولید می‌شود.

عابدزاده عنوان کرد: هدفگذاری فعلی ما برای تامین ۲۰ درصد نیاز بازار داخل است اما الان نزدیک ۱۰ درصد از نیاز بازار بذر توسط این مرکز تولید و تامین می‌شود؛ تا رسیدن به میزان مورد نظر باید پا به پای مشتری جلو رفت.

وی با تصریح اینکه «بذر هیبرید صیفی‌جات» تجاری‌سازی شده  و در مرحله تولید انبوه است؛ گفت: بذرهای تولیدشده علاوه بر استفاده در داخل به کشورهای عراق، کویت، افغانستان و کشورهای حوزه خلیج فارس نیز صادر می‌گردد.

عابدزاده در خصوص فضای اختصاص داده شده برای تولید «بذر هیبرید صیفی‌جات» در مرکز شهر مجلسی و زیر نظر دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)؛ اعلام کرد: الان ۴ هکتار گلخانه و ۶ هکتار فضای باز در حال بهره‌برداری است و تا اردیبهشت ۱۴۰۳ هم دو هکتار گلخانه اضافه خواهد شد.

رئیس مرکز فناوری شهرمجلسی به اشتغالزایی تولید «بذر هیبرید صیفی‌جات» هم اشاره نمود و گفت: برای تولید این بذر در گلخانه‌های معمولی به ازای هر هکتار ۱۲ نفر اشتغال مستقیم دارند ولی در تولید بذر به‌ازای هر هکتار ۴۰ تا ۵۰ نفر بصورت مستقیم اشتغال دارند.

عابدزاده در خصوص این سوال که موانع و مشکلات پیش رو حین تلاش برای دستیابی به این محصول و بعد از دستیابی به محصول چه بود؛ گفت: قبل از دستیابی به نتیجه یکی از موانع و مشکلات پیش‌روی ما عدم دسترسی به مواد ژنتیکی اولیه بود؛  دوم مشکلات دستیابی به دانش فنی که با سال‌ها تحقیق به دست آمد همچنین عدم دسترسی به نیروی متخصص کافی مشکل دیگر ما در این زمینه بود.

وی ادامه داد: پس از دستیابی به نتیجه؛ مشکلات ما عمدتا در بحث بازاریابی بذر؛ یافتن آب و خاک مناسب برای رسیدن به محصولی باکیفیت؛ عدم دسترسی به تسهیلات مناسب برای تولید و مشکلات مقابله با بذرهای قاچاق و مقابله با تقلب و کپی‌برداری از بذرهای تولید شده توسط ما بود.

عابدزاده در رابطه با این که حمایت مادی یا معنوی از این دستاورد چگونه بوده است؛ گفت: حمایت معنوی شده ولی حمایت مادی صورت گرفته در حد انتظار نبوده است.

 در پایان بعنوان کسی که در مسیر دانش‌بنیانی گام‌هایی را برمی‌دارید جمله امیدآفرین شما برای جوانان و علاقمندان به این عرصه چیست؟

عابدزاده گفت: اگر بخواهیم در یک جمله توصیه‌ای برای جوانان عزیزمان داشته باشیم؛ باید بگوییم مطمئن باشند خواستن توانستن است. ما برای رسیدن به اولین بذر حدود ۱۲ سال تلاش کردیم تا به نتیجه رسیدیم.

انتهای پیام/